Selecteer een pagina

Eens per maand vertrekken wij in alle vroegte naar België om ons hardsteen zelf te gaan uitzoeken bij de Steengroeve Carrières du Hainaut. Omdat de hardsteen in verschillende kwaliteiten te koop is, willen wij graag zelf de beste keuzes maken.

 

Wat is Belgisch hardsteen?

Belgisch hardsteen, ook wel blauwe hardsteen, Arduin of petit granit genoemd is een kalksteen in een blauwgrijze kleur én de meest gebruikte steensoort in onze Steenhouwerij voor de bouw. De steensoort kenmerkt zich door de versteende zeelelies en vele resten van diertjes met een kalkskelet die veelal op de zeebodem leven. Deze fossielen geven de steen een authentiek en uniek karakter. Van nature bevat de steen spieren (witte aders die door het oppervlakte lopen), echter doet dit niets af aan de duurzaamheid van de steen.

 

Diverse bewerkingen van Belgisch hardsteen

Belgisch hardsteen is verkrijgbaar in diverse afwerkingen. We kunnen het voor u zoeten, polijsten, branden, punten, boucharderen of frijnen. Hieronder ziet u hier enkele voorbeelden van.

 

Onderhoud van Belgisch hardsteen

Hardsteen is minder hard dan graniet, waardoor de steen sneller krast en vlekt. Wanneer de steen buiten geplaatst is, verdwijnen die vlekken en krassen doordat de steen verweert onder invloed van zon en neerslag. De steen krijgt op deze manier dus zijn natuurlijke patina (lichtgrijs).

Wanneer de steen in een binnensituatie gebruikt wordt en deze wordt veelvuldig gebruikt als werkblad (bijvoorbeeld in de keuken), dan is het verstandig de steen te impregneren. Dit product doet niets af aan het uiterlijk van de bewerkte steen. Het is geschikt bij een gezoet, geschuurd of gevlamde afwerking, echter niet voor een gepolijste afwerking.

Een andere manier om Belgisch hardsteen te onderhouden en beschermen is hardsteenolie. Het verdiept de kleur en geeft een donker gezoete uitstraling. Het camoufleert oneffenheden en geeft meer glans.

Dagelijks onderhoud: Gebruik bij voorkeur geen schoonmaakmiddelen, alleen water is voldoende.

Vermijd in elk geval zuurhoudende of chemische schoonmaakmiddelen en antikalkproducten! Helaas is dit een veelgemaakte fout die ontsierde vlekken geeft.

Het gebruik van hardsteen buiten behoeft weinig onderhoud. Hardsteen verweerd en wordt daardoor lichter van kleur, wat het juist een natuurlijke authentieke uitstraling geeft. Eventueel kunt u voor het onderhoud water gebruiken.

 

Neem voor meer informatie over onze producten in Belgisch hardsteen contact met ons op via 0413-335200 of stuur een email naar info@shvdmade.nl. Wij vertellen u graag meer!

 

Uitzoeken hardsteen bij steengroeve Carrieres du Hainaut

Uitzoeken hardsteen bij steengroeve Carrieres du Hainaut

Zagen hardsteen groeve Carrieres du Hainaut

Zagen hardsteen groeve Carrieres du Hainaut