Sinds kort prijkt er een bijzondere steen in onze showtuin. Deze bijzondere vuursteen uit Duitsland, gevonden als ‘klomp’ in een kalksteen gebergte, is nu bedoelt als speciale toevoeging aan een grafmonument. Vuursteen bestaat uit kwarts en veel (chemisch gebonden) kristalwater. Het is erg hard materiaal en wordt vuursteen genoemd omdat een slag van een vuursteen op een stuk ijzer of pyriet vonken kan geven.

 

Een stukje geschiedenis..
In de zeeën zaten (en zitten) sponzen en bepaalde algensoorten die silicium uit het zeewater opnemen om hun skelet te vormen. Wanneer deze organismen lang geleden in de ondiepe krijtzeeën stierven, ontstond er op de zeebodem lokaal een iets zure omgeving. Daardoor loste het krijt op de bodem gedeeltelijk op en werd direct vervangen door het silicium. Na verloop van tijd kon zo een steen van silicium ontstaan, een silexsteen, ook wel vuursteen genoemd. De in het tijdperk van het Laat-Krijt (miljoenen jaren geleden) afgezette vuursteenconcreties zijn zeer vormrijk en variëren van langwerpige platen tot gewei- en botvormige stenen.

Voor meer informatie over deze bijzondere steen of voor het maken van een afspraak neem gerust contact op via 0413-335200 of stuur een e-mail naar info@steenhouwerijvandermade.nl.

 

Vuursteen grafmonument

Vuursteen grafmonument

Vuursteen close-up

Vuursteen close-up

Vuursteen zijkant

Vuursteen zijkant