Selecteer een pagina

Materialen

Natuursteen is overal ter wereld aanwezig en wordt gewonnen uit steengroeven. Wij importeren natuursteen uit onder andere België, Duitsland, Frankrijk, Brazilië, Afrika, China en India. Het wordt praktisch overal gevonden. Onder invloed van het klimaat en de weersomstandigheden heeft elke soort natuursteen zijn eigen uitstraling. Hierdoor is natuursteen verkrijgbaar in ontzettend veel kleuren en structuren.

Een aantal soorten natuursteen zijn hardsteen, marmer, graniet, kalksteen, travertin, leisteen en kwartsiet.

Hardsteen

Hardsteen kent vele toepassingen, zowel binnen als buiten. Deze steensoort is heel geschikt voor vloeren, wandtegels, vensterbanken, sanitair, muurafdekking, gevelbekleding, dorpels, vijverranden en zelfs tuinmeubilair.

Hardsteen wordt met name gewonnen in België, Ierland en China. Over het algemeen is Belgisch hardsteen van betere kwaliteit en wordt deze steensoort ‘mooi oud’. Chinees hardsteen is goedkoper, maar heeft een veel mindere kwaliteit.

Marmer

Marmer is een steensoort die in de natuur onder hoge druk gevormd wordt uit kalksteen. Marmer heeft een luxe uitstraling en wordt veel gebruikt in de beeldhouwkunst en als bouwmateriaal. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor vloertegels, trap- en wandbekleding, keukenbladen, sanitair, vensterbanken en tafelbladen.

Marmer wordt onder andere gewonnen uit steengroeven in Italië, Portugal, Griekenland, Turkije en België.

Graniet

Graniet is een stollingsgesteente. Het wordt gevormd door het stollen van magma diep in de aarde. Tijdens het afkoelen ontstaan prachtige kristallen, die dan ook kenmerkend zijn voor deze steensoort. Graniet komt voor in de hele wereld, in talloze soorten en kleuren.

Graniet wordt veel gebruikt in het interieur, bijvoorbeeld als aanrechtbladen en vensterbanken.

Kalksteen

De eigenschappen van kalksteen komen overeen met die van marmer, maar deze steensoort is wat minder hard. Kalksteen heeft een onregelmatig uiterlijk doordat er tijdens de vorming van deze steensoort aders en fossiele resten van planten en dieren worden ingesloten. Kalksteen wordt gewonnen in diverse landen, waaronder Frankrijk, Turkije, Griekenland, Italië, Spanje en Zuid-Nederland. Kalksteen is in vele, vaak lichte, kleuren verkrijgbaar en wordt met name toegepast als vloertegels en wandbekleding.

Travertin

Travertin is een kalksteen die wordt gevormd uit de neerslag van kalk uit kalkrijk water. Andere materialen die zich in dit water bevinden en verteren, zoals takjes en bladeren, zorgen voor de onregelmatige structuur van deze soort natuursteen. Travertin komt in de natuur voor bij heetwaterbronnen en geisers, onder andere in Italië en Turkije. In de bouw wordt travertin met name gebruikt in vloeren, wandbekleding en trappen. Omdat travertin zeer gevoelig is voor water is deze steensoort niet geschikt voor gebruik buiten.

Leisteen

Leisteen wordt in bepaalde gebieden in de bergen gevonden, onder andere in België, Duitsland Portugal, Noorwegen en India. Deze steensoort ontstaat uit klei die onder hoge druk wordt omgevormd. Dit proces duurt miljoenen jaren. Omdat leisteen de eigenschap heeft om warmte te geleiden, wordt deze natuursteen met name toegepast als dakbedekking en bij open haarden.

Kwartsiet

Kwartsiet is een natuursteen die voornamelijk uit het mineraal kwarts bestaat. Deze soort natuursteen ontstaat doordat zandlagen worden samengedrukt en doordat daarboven steeds weer nieuwe lagen ontstaan. Dit proces duurt tienduizenden jaren.

Kwartsiet is een zeer harde en duurzame steensoort die goed te verwerken is. Het wordt met name gebruikt voor vloertegels, bestrating en tafelbladen.

Als u de natuursteen op zijn mooist wilt zien, kom dan naar onze showroom, want geen enkel plaatje doet recht aan de schoonheid van natuursteen. Hieronder ziet u een kleine greep uit alle mogelijke soorten natuursteen.

Graniet

 

Marmer en Kalksteen

Wiljan Wijnen - Steenhouwerij van der Made - Uden0413 – 33 52 00

Bel voor een afspraak in onze showroom of bij u thuis.

Zwembadrand Basalt

Zwembadrand Basalt

Voor een trouwe klant heeft Steenhouwerij van der Made geholpen om zijn oude ronde zwembad te renoveren en compleet te vernieuwen. De zwembadrand is van gevlamde en geborstelde Chinese Basalt, met...

Lees meer
Hardsteen peildorpels woonhuis Boekel

Hardsteen peildorpels woonhuis Boekel

Voor het woonhuis van een familie in nieuwbouwwijk De Donk in Boekel heeft Steenhouwerij van der Made de Belgisch hardsteen peildorpels onder de aluminium kozijnen ingemeten en geleverd. Met name...

Lees meer