Selecteer een pagina

Steenhouwerij van der Made is dé expert op het gebied van hardsteen raamdorpels. Ons Brabantse familiebedrijf heeft er zijn grootste troef van gemaakt: met snelheid leveren van nauwkeurig gemaatvoerde raamdorpels in alleen de beste kwaliteit Belgische hardsteen.

Zo gaan wij te werk:

HOEVEELHEDEN:

Wanneer u als klant bij ons een aanvraag doet voor raamdorpels zullen wij u vragen om de hoeveelheden en lengtes (bij benadering) alvast aan ons door te geven.

Indien u een nieuwbouwhuis aan het bouwen bent, volstaat u met het opsturen van de bouwtekeningen (bij vookeur in pdf-bestanden). Wij willen u dan vragen om ook de detailtekeningen van de raamdorpels mee te sturen indien dat mogelijk is.

Hardsteen raamdorpels bestellen; hoe gaan wij te werk?

Hardstenen raamdorpel geschuurd

Als u aan het verbouwen bent, kunt u grofweg de benodigde lengtes zelf inmeten. Daarnaast zouden we graag willen weten wat voor kozijnen er gebruikt gaan worden: gaat u voor houten kozijnen (en: zitten die al op hun plaats?) of worden er kunststof of aluminium kozijnen geplaatst? In het geval van houten kozijnen zouden we graag willen weten wat de neggemaat is bij elk kozijn en wat de beschikbare hoogtemaat is. In het geval van kunststof/aluminium kozijnen zullen wij zelf moeten komen inmeten en volstaat op dit moment een foto van de raamsparing met daarin de houten stellatten.

KLEURKEUZE:

Onze afwerking van Belgisch hardsteen dorpels in een buiten-situatie is ofwel geschuurd (lichtgrijs) ofwel gezoet (mat blauw).

Belgisch hardsteen is een kalksteen en zal buiten altijd verweren onder invloed van regen, waardoor de gezoete uitvoering er na een periode van 5 tot 10 jaar ongeveer hetzelfde uitziet als de geschuurde uitvoering. Indien u geen kleurvoorkeur aan ons doorgeeft zullen wij echter altijd uitgaan van een gezoete uitvoering, omdat deze kleur het mooist overkomt onder witte kozijnen. Krijgen de kozijnen een donkere kleur dan kiezen dezer dagen veel mensen voor een geschuurde uitvoering omdat de lichtgrijze banden in mooi contrast staan met de donkere ramen erboven.

Hardsteen raamdorpels bestellen; hoe gaan wij te werk?

De voorste raamdorpel is geschuurd met een gefrijnde rand. De achterste raamdorpel is gezoet.

Naast deze standaard keuze voor een geschuurde of gezoete afwerking is het natuurlijk mogelijk om de dorpels te laten frijnen. Frijnen is één van de meest gebruikte handmatige afwerkingen van Belgisch hardsteen, welke in vroegere tijden vrijwel altijd werd toegepast (mechanisch schuren was

indertijd nog niet zo gemakkelijk als tegenwoordig) en later (na de komst van de schuurmachines) alleen nog als luxe afwerking wordt gebruikt op gebouwen van statuur zoals herenhuizen, kloosters, kerken, etc. Het frijnen wordt tegenwoordig veelal machinaal gedaan, omdat men het oude ambacht niet meer beheerst, maar bij van der Made wordt er uitsluitend met hamer en beitel gefrijnd, zoals het vroeger ging. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld alleen de verticale kanten van de dorpel te frijnen en de afwaterende kant te schuren, maar het komt ook vaak voor dat de complete dorpel gefrijnd moet worden, al dan niet met de opstaande neuten daarbij inbegrepen.

Hardsteen raamdorpels bestellen; hoe gaan wij te werk?

Van voor naar achteren ziet u achtereenvolgens een raamdorpel geschuurd en volledig gefrijnd, een raamdorpel geschuurd met de voorkant gefrijnd en een raamdorpel gezoet.

OFFERTE

Als de hoeveelheden, lengtes, eventueel de profielafmetingen en de kleurkeuze bekend is, zullen we u op zeer korte termijn een voorlopige offerte toesturen. Wanneer u ons in onze showroom bezoekt en deze informatie grotendeels meeneemt, zullen we direct voor u een offerte opstellen.

INMETEN

Indien de eerste offerte door u akkoord is bevonden, kunt u er voor kiezen om de raamdorpels door ons te laten inmeten. Dit doen we het liefste zelf, zodat we zeker weten dat u niet voor verrassingen komt te staan. Hiervoor maken we dan een afspraak op een tijdstip dat u als klant daarbij kunt zijn, zodat we ter plaatse met u op de bouwplaats technische zaken kunnen afstemmen.

ORDERBEVESTIGING

Na het inmeten zullen wij de werktekeningen opstellen en op basis van de definitieve afmetingen de offerte aanpassen. Deze sturen we u op in de vorm van een opdrachtbevestiging, welke u ondertekend naar ons retour kunt sturen, waarna de levertijd in gaat.

LEVERTIJD

De levertijd van een partij raamdorpels bedraagt normaal gesproken 2 á 3 weken. Indien de dorpels eerder nodig zijn, laat u dat dan a.u.b. aan ons weten, dan zullen we daar zo goed als mogelijk op inspelen. Met name wanneer u onze standaard raamdorpels of spekbanden besteld, kunt u deze (heel) snel geleverd krijgen.

CONTACT

Voor meer informatie of voor het bestellen van raamdorpels kunt u contact opnemen via 0413-335200 of info@steenhouwerijvandermade.nl. Wij helpen u graag verder.